1. Ξεκίνησε με αυτοαξιολόγηση
Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας, αφιέρωσε χρόνο για να αναλογιστείς τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σου, καθώς και το είδος της εργασίας που επιθυμείς. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεις μια νέα δουλειά που θα σου παρέχει μεγαλύτερη ικανοποίηση.
2. Διεξαγωγή έρευνας
Οι πληροφορίες είναι το αληθινό μυστικό μιας επιτυχημένης αναζήτησης εργασίας. Η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους τύπους θέσεων εργασίας, τις θέσεις εργασίας και τους υποψήφιους εργοδότες δεν παρέχει μόνο κρίσιμες πληροφορίες για την ανίχνευση πραγματικών θέσεων εργασίας, αλλά σε βοηθά να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου σημείωμα και να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη εργασίας.
3. Γράψε, επεξεργάσου και αναθεώρησε το βιογραφικό σου – και όχι μόνο ένα βιογραφικό σημείωμα
Το βιογραφικό εξακολουθεί να είναι το πιο κρίσιμο εργαλείο αναζήτησης εργασίας, το οποίο μπορεί εύκολα να εκτροχιάσει μια κατά τα άλλα έξυπνη αναζήτηση εργασίας. Ξεκίνησε με τη δημιουργία / αναθεώρηση ενός βιογραφικού που επικεντρώνεται στα βασικά επιτεύγματα, τις δεξιότητες, την εμπειρία και την εκπαίδευση / κατάρτιση. Μόλις έχεις ένα κορυφαίο βιογραφικό, το κλειδί είναι να το προσαρμόζεις σε κάθε θέση εργασίας, σε κάθε εργοδότη – χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και φράσεις ειδικά για την ευκαιρία που αναζητάς.
4. Δημιούργησε το online brand της σταδιοδρομίας σου
Η αγορά εργασίας εξελίσσεται σιγά-σιγά από μια δομή στην οποία τα άτομα που αναζητούν εργασία και οι εργοδότες χρησιμοποιούν γραφεία εργασίας για να βρουν ο ένας τον άλλον, σε μια καινούργια στην οποία οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους μέσω του Διαδικτύου – είτε μέσω του LinkedIn, του Twitter, του Facebook είτε μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του υποψηφίου. Η δημιουργία προσωπικού brand σημαίνει απλώς την επίδειξη της εμπειρίας και του πάθους σου στο διαδίκτυο τα οποία θα μπορούσαν να βρουν οι εργοδότες που ψάχνουν στο Διαδίκτυο. Μην αμελήσεις να κάνεις αναζήτηση του ονόματος σου και να διαγράψεις τυχόν αρνητικές δημοσιεύσεις, φωτογραφίες κτλ.
5. Οργανώσου
Πριν αρχίσεις να υποβάλεις αιτήσεις για δουλειές, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναπτύξεις ένα σύστημα που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις την αναζήτηση εργασίας καλύτερα.
6. Προετοιμάσου για όλες τις συνεντεύξεις εργασίας
Πριν φτάσεις στην πρώτη σου συνέντευξη, ανάπτυξε απαντήσεις για κοινές ερωτήσεις συνέντευξης. Στη συνέχεια εξασκήσου – ιδανικά χρησιμοποιώντας τη τεχνική ψευδο-συνέντευξης με έναν φίλο ή έναν σύμβουλο καριέρας. Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι για τη συνέντευξη, τόσο πιο άνετα θα είσαι – και τόσο πιο πιθανό να πετύχεις.
7. Η δουλειά σου δεν τελειώνει όταν ολοκληρωθεί η συνέντευξη ή αποστέλλεται μια ευχαριστήρια σημείωση
Η επαφή με τον υπεύθυνο προσλήψεων δείχνει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό σου για τη δουλειά. Το κλειδί είναι να το κάνεις με έναν επαγγελματικό τρόπο, χωρίς να σε κάνει να ακούγεσαι ενοχλητικός ή απαιτητικός.