Κατηγορίες
Blog Personal Development

Βιβλίο και διάβασμα: Γιατί να το εντάξεις στη ζωή σου

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβασες ένα βιβλίο; Μήπως οι συνήθειες σου εστιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν σου απομένει χρόνος; Αν λοιπόν δεν ασχολείσαι με το διάβασμα, ίσως το άρθρο αυτό σε πείσει να το ξεκινήσεις.

Γνωρίζουμε ότι το διάβασμα προσφέρει πολλά οφέλη στους αναγνώστες.Παρακάτω ακολουθούν 5 σημαντικά θετικά στοιχεία που μπορείς να αποκομίσεις από τα βιβλία.

1.Μειώνει το στρες

Μια μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο του Sussex ανακάλυψε πως έστω και 6 λεπτά διαβάσματος μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες κατά 68%! Όταν διαβάζουμε, εστιάζουμε στην πλοκή και τους χαρακτήρες του βιβλίου. Αυτό μας βοηθάει να αποστασιοποιηθούμε από το άγχος της καθημερινότητας μας, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα μυαλό και σώμα.

2. Βελτιώνει τη μνήμη

Ένα βιβλίο συναποτελείται από διαφορετικά στοιχεία. Υπάρχει η πλοκή, οι χαρακτήρες, οι διάλογοι, ο χώρος δράσης κ.α. Το διάβασμα απαιτεί από μας να χρησιμοποιήσουμε τον μυ της μνήμης, βοηθώντας την τελευταία μακροπρόθεσμα. Μελέτες έχουν αποδείξει πως το διάβασμα είναι ικανό να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει ασθένειες όπως το Alzheimer ή η άνοια.

το διάβασμα βοηθάει το μυαλό

3. Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, η προσοχή μας διασπάται σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνεις την ίδια στιγμή. Όταν διαβάζουμε όμως, συγκεντρωνόμαστε σε μία και μοναδική ασχολία. Έτσι, εκπαιδεύουμε το σώμα μας να αγνοεί τους περισπασμούς γύρω μας. Αυτή η ικανότητα βοηθάει στο να αποδίδουμε το ίδιο συνετά σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση.

4. Επεκτείνει το λεξιλόγιο μας

Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο βελτιώνουμε το λεξιλόγιο μας. Όσο βελτιώνουμε το λεξιλόγιο μας, μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Μέσω των βιβλίων μπορείς να έρθεις σε επαφή με νέες λέξεις, λέξεις που δεν γνωρίζουμε. Αυτό θα μας ωθήσει να ψάξουμε τη σημασία της και κατ’επέκταση να αυξήσουμε τον γλωσσικό μας πλούτο.

5. Αναπτύσσει την ενσυναίσθηση

Πολλές φορές διαβάζουμε για ζωές και εποχές ανθρώπων που ζουν ή έχουν ζήσει υπό διαφορετικές από εμάς συνθήκες. Αυτό μας καθιστά πιο εύκολο να κατανοήσουμε και να ταυτιστούμε με ανθρώπους που διαφέρουν από τους εαυτούς μας. Μια από τις ιδιότητες των βιβλίων είναι ότι διευρύνουν τους ορίζοντες μας. Μας βγάζουν από το δικό μας οικείο περιβάλλουν και μας δείχνουν πως υπάρχουν και εναλλακτικές πραγματικότητες.

Ακόμα και αν αφιερώνεις λίγα λεπτά από την ζωή σου τακτικά, θα ωφεληθείς από το διάβασμα. Σκέψου το λίγο. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται λίγο παραπάνω από ένα λεπτό για να διαβάσει μια σελίδα . Ο μέσος όρων σελίδων των βιβλίων είναι 300. Αν διαβάζεις 5 λεπτά την ημέρα, αυτό ισούται με 30.4 ώρες το χρόνο και ισοβαθμεί με 5 βιβλία! Τι περιμένεις λοιπόν; Ξεκίνα από σήμερα.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *