Κατηγορίες
Blog Career

Συμπεριφορά & γλώσσα σώματος σε συνεντεύξεις

Γνωστή η φράση “η πρώτη εντύπωση μετράει”. Εσύ τι πρώτη εντύπωση θέλεις να δώσεις στον εργοδότη σου;

Η στάση του σώματος

Μην καμπουριάζεις. Κράτα την πλάτη σου ίσια, και όταν θες να δείξεις ενδιαφέρον, γείρε ελαφρώς προς τα εμπρός. Μην αράξεις στην καρέκλα ή στην πολυθρόνα όσο μιλάς, θα δώσεις την εντύπωση ότι βαριέσαι ή ότι δεν είσαι παρών στην κουβέντα. Αυτό θα σας προσφέρει αυτοπεποίθηση, θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα στη συνέντευξη και θα βελτιώσει και την εικόνα σας.

Οπτική επαφή

Η οπτική επαφή έχει τεράστια σημασία σε μία συνέντευξη. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάς τους συνομιλητές σου στα μάτια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρεις τα μάτια σου από τα δικά τους. Χαλάρωσε. Μην κοιτάς πολύ έντονα και απέφυγε τις νευρικές κινήσεις των ματιών σου και τα περίεργα βλέμματα.

Μην βιάζεσαι

Πάρε το χρόνο σου, είναι καλύτερο να σκέφτεσαι και να απαντάς αργά παρά να δίνεις επιπόλαιες και μέτριες απαντήσεις. Ίσως νιώθεις υποχρεωμένος πως πρέπει να απαντάς γρήγορα αλλά οι πιο σίγουρες απαντήσεις είναι αυτές που θα σου εξασφαλίσουν την δουλειά. Θα τους δώσεις να καταλάβουν ότι γνωρίζεις την αξία σου. Θα δώσεις την εντύπωση κάποιου που ξέρει ότι αυτό που έχει να πει αξίζει την αναμονή.

Προσεγμένη εμφάνιση

Τα ρούχα που θα επιλέξεις να φορέσεις καθώς και τα αξεσουάρ είναι πολύ σημαντικά. Αν δεν προσέξεις την εμφάνισή σου ο εργοδότης θα θεωρήσει ότι είσαι γενικά αμελής στη ζωή σου. Μην ξεχνάς, η προσεγμένη εμφάνιση δεν αφορά μόνο την επιλογή των ρούχων αλλά επίσης τα μαλλιά, τα γένια, τα νύχια κλπ. Αν έχεις αμφιβολίες, χρησιμοποίησε αποχρώσεις του μπλε ή του μαύρου, αλλά απέφυγε οτιδήποτε έντονο ή βαρετό, όπως το πορτοκαλί ή το καφέ.

Μην κάνεις νευρικές κινήσεις

Μείνε ήρεμος, χαλάρωσε και δείξε ότι είσαι εσύ αυτός που θα πρέπει να πάρει τη θέση. Οι βιαστικές και νευρικές κινήσεις θα σε κάνουν να δείχνεις αγχωμένος βάζοντας σε κίνδυνο την εικόνα που βγάζεις προς το συνομιλητή σου. Φαίνονται αντι-επαγγελματικές, δείχνουν αβεβαιότητα και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Ορισμένοι το θεωρούν και αγένεια.

Η χειραψία

Μέσω της χειραψίας γίνεται η πρώτη επαφή με τον συνομιλητή επομένως και η πρώτη εντύπωση. Προσπάθησε να δώσεις ολόκληρο το χέρι σου και όχι μόνο τα δάχτυλα. Η ολοκληρωμένη και και σφιχτή χειραψία δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά ενώ μια αδύναμη δείχνει αβεβαιότητα και ηττοπάθεια. Από την άλλη πρέπει να είναι σφιχτή χωρίς βέβαια να κάνεις τον άλλον να πονέσει ή να δείξεις επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που θες.

Διάβασε εδώ επίσης

Από τον/την Άννα Στούπα

Φοιτήτρια Γεωπονίας και λάτρης των ξένων σειρών και ταινιών. Μου αρέσει η ξένη κυρίως μουσική, περνάω πολλές ώρες στο youtube καθημερινά ενώ τα ταξίδια αποτελούν έναν συνεχή στόχο μου!

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *