Κατηγορίες
Blog Τέχνη

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών : Η ταινία που μας εμπνέει συνεχώς

Είναι μαγικό το πώς κάποια δημιουργήματα της τέχνης μας εμπνέουν ακόμη και εν έτοι 2019. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών είναι αναμφισβήτητα μια τέτοια ταινία.

Με πρεμιέρα το 1989 και πλημμυρίζοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες από κόσμο, η ταινία <<Ο κύκλος των νεκρών ποιητών (Dead Poets Society) >> με πρωταγωνιστή τον Robin Williams, σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο προβληματισμός κινείται γύρω από δύο αλληλένδετα θέματα.

Εκπαίδευση

Η ιστορία διαδραματίζεται στην αριστοκρατική και συντηρητική Ακαδημία Γουέλτον στο Βερμόντ το 1959, όπου ο πρωταγωνιστής, ως καθηγητής εντοπίζει το πρόβλημα της μηχανικής μάθησης και φιλοδοξεί να το λύσει.

Υιοθετώντας εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και διδάσκοντας την μαγεία της ποίησης, προσπαθεί να μυήσει τους μαθητές του σ’ έναν άλλο τρόπο μάθησης όπου οι ίδιοι θα εξελίσσονται και δεν θα μαθαίνουν μονάχα σκόρπιες πληροφορίες. Κι όλα αυτά μέσω της ποίησης.

Το φαινόμενο στα σοκάκια του εκπαιδευτικού συστήματος σήμερα δεν φαντάζει αλλιώς. Γι’ αυτό και η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε, όπως και τώρα άλλωστε, τονίζεται συνεχώς η αλλαγή πλεύσης προς μια κατεύθυνση με κέντρο τον μαθητή.

This image has an empty alt attribute; its file name is feliphe-schiarolli-445578-unsplash-1024x681.jpg

Ζωή

<<Ο κύκλος των χαμένων ποιητών>> δεν ασχολείται μόνο με το πρόβλημα στον τομέα της παιδείας, αλλά ο καθηγητής Τζον Κίτινγκ φιλοδοξεί να διδάξει τους μαθητές του πώς να αποκτήσουν μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Δεν χάνει ευκαιρία να τους υπενθυμίσει την λατινική και πλέον γνωστή σε όλους μας φράση <<carpe diem>>. Άδραξε δηλαδή την ζωή, εκμεταλλεύσου και απόλαυσε την, ζήσε το παρόν. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών αποτελεί μια ωδή στην ζωή και το πώς θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, κάνοντας τις δικές μας επιλογές.

Στην ταινία, πάντως, ο καθηγητής τα κατάφερε! Οι μαθητές του αναβίωσαν το έθιμο του κύκλου των νεκρών ποιητών. Έτσι, έκαναν βουτιά στην μαγεία της ποίησης και τελικά πολλοί από αυτούς ανακάλυψαν το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Και πολύ παραπάνω, ανακάλυψαν τους εαυτούς τους.

Μήπως είναι καιρός να υιοθετήσουμε όλοι μας αυτό τον τρόπο ζωής που η φράση <<carpe diem>> προτάσσει και να κινηθούμε προς το μονοπάτι της αλλαγής;

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ηθοποιών έγιναν ευρέως γνωστοί μετέπειτα. Μια ταινία που κέρδισε τις καρδιές όλων και σίγουρα αξίζει δύο ώρες από τον χρόνο σου.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *