Κατηγορίες
Blog

Μικρές πράξεις με μεγάλη σημασία

Μικρές πράξεις : μικρές σε μέγεθος, μικρές στον χρόνο και την ενέργεια που απαιτούν, μα τόσο μεγάλες σε αξία.

Είναι αλήθεια απίστευτο το πόσο πολύ μπορεί να μας επηρεάζουν όλους τόσο μικρές, θεωρητικά ασήμαντες πράξεις. Θυμήσου την τελευταία φορά που κάποιος σου μίλησε με αγένεια στο λεωφορείο, εκτονώνοντας σε εσένα την δική του κακοκεφιά. Πόσο σου άλλαξε αυτό την διάθεση, έστω και για μερικά λεπτά; Και τώρα σκέψου πόσο σου έφτιαξε ολόκληρη την ημέρα εκείνο το γλυκό μήνυμα από την μαμά σου. Δεν χωράει αμφιβολία : είναι οι μικρές πράξεις που τ’αλλάζουν όλα.

Οι μικρές, “μαγικές” πράξεις που θα διαβάσεις παρακάτω έχουν την δύναμη να αλλάξουν όχι μόνο την δική σου καθημερινότητα, αλλά και των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Εξάλλου, όλα ξεκινάνε από τον έναν, που θα κάνει την αλλαγή. Γιατί να μην είσαι εσύ;

Πάρε μερικές ιδέες και ξεκίνα από σήμερα κιόλας !

1.Χαμογέλα, δεν κοστίζει.

Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσο εύκολα μπορείς να φτιάξεις την διάθεση κάποιου μόνο με ένα σου χαμόγελο. Τόσο εύκολο, κι όμως όλο και σπανιότερα χαμογελούν οι άνθρωποι γύρω μας. Κάνε λοιπόν εσύ την αρχή, σκόρπα το χαμόγελό σου χωρίς δεύτερη σκέψη, σε όλες σου τις συναναστροφές. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα, και σίγουρα τα χαμόγελα που θα πάρεις πίσω θα φτιάξουν και την δική σου μέρα.

2. Βοήθα όποιον μπορείς.

Πόσο πιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι γύρω μας βοηθούσαν ο ένας τον άλλον! Κάνε την αρχή, και σταμάτα να προσπερνάς όσους σε χρειάζονται. Χάρισε λίγο από τον χρόνο σου για να βοηθήσεις εκείνη την ηλικιωμένη κυρία με τα ψώνια, δώσε από το φαγητό σου σε όποιον έχει ανάγκη, χάρισε τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι σε κάποιον άστεγο. Τόσο μικρή η απώλεια για σένα και τόσο μεγάλο κέρδος για κάποιον άλλον.

Και φυσικά, μην ξεχνάς ότι αντίστοιχη φροντίδα και βοήθεια με τους ανθρώπους έχουν ανάγκη και τα ζώα. Μην γυρνάς την πλάτη σε όποιο αδέσποτο βλέπεις στον δρόμο. Είτε μπορείς να το πάρεις προσωρινά στο σπίτι σου, είτε μπορείς να το πας στον κοντινότερο κτηνίατρο είτε απλά να του δώσεις λίγο φαγητό, η βοήθεια σου θα είναι σημαντική.

3.Πες κάτι καλό.

Μιλάς με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους κάθε μέρα, με άλλους λίγο με άλλους περισσότερο. Σίγουρα στον καθένα μπορείς να βρεις τουλάχιστον ένα θετικό σχόλιο να κάνεις , είτε αυτό αφορά την εμφάνιση του, είτε κάποιο επίτευγμα του. Μην διστάζεις να εκφράζεις τον θαυμασμό, την συμπάθεια , την αγάπη σου. Έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο νομίζεις.

4.Μην ξεχνάς το περιβάλλον.

Οι μικρές πράξεις, όπως ήδη ξέρεις, είναι αυτές που αλλάζουν και το περιβάλλον. Όπως το μικρό σκουπίδι που πετάει ο καθένας κάνει τελικά μεγάλο κακό , έτσι και το κάθε μικρό σκουπίδι που θα μαζέψεις εσύ κάνει μεγάλη διαφορά. Η ανακύκλωση που θα κάνεις συνήθεια, το νερό που δεν θα αφήσεις να τρέχει άσκοπα, το πλαστικό που θα αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις…όλα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον μας.

Βρες εδώ τρόπους για να βελτιώσεις το περιβάλλον

Δες σχετικά βίντεο εδώ

Από τον/την Ελένη Καρανικολάου

Φοιτήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ. Λατρεύω τα βιβλία, τα ταξίδια , τα ηλιοβασιλέματα και επιμένω να πιστεύω στο "καλό" . Στόχος μου είναι να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *