Κατηγορίες
Blog Personal Development

Ημερολόγιο: Mια συνήθεια που αξίζει να ξεκινήσεις!

Το να κρατάς ημερολόγιο είναι μια συνήθεια που φαίνεται κάπως παιδική. Όμως, πολλοί άνθρωποι γράφουν ημερολόγιο διοτί τους βοηθάει στη ζωή τους.

Από τα παιδικά μας χρόνια θυμόμαστε τα παιχνίδια που παίζαμε, τις ζαβολιές που κάναμε και ό,τι γράφαμε ημερολόγιο. Μέσα σε αυτό αναλύαμε το πως πέρασε η μέρα μας και κάποιες ανησυχίες από εκείνο τον καιρό.

Χρόνο με το χρόνο αυτή η συνήθεια άρχισε να γίνεται παρελθόν. Είτε ξεχνούσες να γράψεις καθημερινά είτε το είχες χάσει και πλέον δεν ήταν ”κατάλληλο” για την ηλικία σου. Το να γράφεις ημερολόγιο είναι μια συνήθεια που έχει πολλά οφέλη και δεν έχει περιορισμό στην ηλικία.

Έκφραση συναισθημάτων

Σίγουρα μέσα στην μέρα θα έχεις κάνει πολλές σκέψεις και θα έχεις λάβει αρκετές πληροφορίες από το περιβάλλον σου. Στο ημερολόγιο σου μπορείς να καταγράψεις το πως πήγε η μέρα σου πως αισθάνθηκες για κάτι που έγινε και να το μεταμορφώσεις σε μια μικρή συνεδρία με ψυχολόγο.

Αποβάλει το άγχος

Το άγχος είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις ζωές των ανθρώπων. Το ημερολόγιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους καθώς το άτομο εκφράζεται πιο ελεύθερα και βγάζει από πάνω του την κούραση της μέρας.

Ανακαλυψη του εαυτού μας

Μέσα στο ημερολόγιο καταγράφουμε τις ιδέες και σκέψεις που είχαμε μέσα στην ημέρα. Εαν έχουμε ένα ιστορικό θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε το πόσο πολύ έχουμε αλλάξει μέσα στον χρόνο. Όλη αυτή η συνήθεια θα μας βάλει σε ένα κλίμα του να προσπαθήσουμε να βρούμε περισσότερα πράγματα να κάνουμε μέσα στην ημέρα μας καθώς, κάπως πρέπει να γεμίσουμε το ημερολόγιο μας. Επίσης, μπορεί να ανακαλύψουμε πως είμαστε καλοί στην συγγραφή και να βρούμε μια καινούργια αγάπη.

Επίτευξη στόχων

Το ημερολόγιο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Μπορεί να γραφεί σε μορφή κειμένου είτε σε σημεία, ταξινομημένα είτε σε συνδυασμό με τα προηγούμενα. Εκεί το άτομο μπορεί να καταγράψει κάποιους στόχους που θέλει να καταφέρει και να δημιουργήσει στο ημερολόγιο του μια στήλη που θα του υπενθυμίζει πάντα τους στόχους του.

Ταξίδι στο χρόνο

Διαβάζοντας ένα παλιό ημερολόγιο μας φέρνει μνήμες από εκείνη την εποχή, τα συναισθήματα που είχαμε τότε, τη στιγμή που ζούσαμε κάποια συγκεκριμένα γεγονότα. Ξεφεύγουμε από το παρόν και βλέπουμε το πόσο έχουμε αλλάξει μέσα στα χρόνια και θυμόμαστε στιγμές που πιθανόν να είχαμε ξεχάσει.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι στη ζωή σου. Είτε αυτό είναι μια συνήθεια όπως το ημερολόγιο είτε ένα τολμηρό χόμπυ. Η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο αρκεί να θέλεις κάτι πολύ.

Ημερολόγια υπάρχουν πολλά και χειροπιαστά αλλά και ψηφιακά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και ένα απλό τετράδιο όμως άλλη χάρη έχει το απτό από το ψηφιακό και μπορείς να το δεις εδώ.

Από τον/την Μυρτώ Μελισσίδη

Σπουδάζω Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Λατρεύω τη μουσική και την ηθοποιία. Μου αρέσει να εμπνέομαι και να εμπνέω. Ευτυχία για μένα είναι να κάνω τους ανθρώπους γύρω μου να γελάνε.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *