Κατηγορίες
Blog Τέχνη

Η Οικολογική συνείδηση μέσα από την τέχνη

Σε έναν κόσμο που πασχίζει να επιβιώσει, κάποιοι αφιερώνονται ολοκληρωτικά στη διάδοση της οικολογικής συνείδησης. Κάθε μορφή έκφρασης είναι πιθανή. Η τέχνη είναι φυσικά παρούσα κι εκεί!

Δεν πρόκειται για κάτι σύνηθες. Η τέχνη κατά το παρελθόν ήταν προσανατολισμένη σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική αντίληψη. Ο κόσμος και οι ανάγκες αλλάζουν όμως.

Έτσι, πλέον προτείνεται μια περισσότερο οικοκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Η τέχνη φυσικά ακολουθεί τα ρεύματα των καιρών και προσαρμόζεται.

Οίκος μας; Ο πλανήτης βέβαια. Πολλαπλές απειλές καθημερινά. Τόσο ώστε η οικολογική συνείδηση να αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη κι όχι προσόν. Πορείες, ομιλίες, συμφωνίες και κάθε μορφή έκφρασης είναι πλέον στον αγώνα. Για τους καλλιτέχνες, όμως, ο τρόπος είναι διαφορετικός.

Η προσέγγιση αυτή των πραγμάτων εισέβαλε αρχικά στον χώρο της φιλοσοφίας. Η ζωγραφική και η γλυπτική δεν άργησαν να ακολουθήσουν το ρεύμα αυτό. Πώς άλλωστε να διδάξεις καλύτερα την οικολογική συνείδηση αν όχι μέσω των χρωμάτων και των σχημάτων; Άλλωστε, είναι θέμα αισθητικής.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που εντάχθηκαν στο κίνημα αυτό της περιβαλλοντικής τέχνης;

Giuseppe Penone

Ο Ιταλός και βασικός εκπρόσωπος της arte povera(φτωχή τέχνη), έθεσε ως κεντρικό θέμα της δημιουργίας του το δέντρο. Σκαλίζει κορμούς, µέχρι να φθάσει στα βάθη του κορµού, όπου αποκαλύπτει ότι στο κέντρο κρύβονται ανέπαφα τα κλωνάρια του δέντρου.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, η φόρµα του δέντρου είναι κάτι που προϋπάρχει στη φύση και η δική του συµβολή είναι να κάνει ορατό αυτό που δεν φαίνεται.

The hidden life within

Christo and Jeanne-Claude

Το ζευγάρι αυτό καλλιτεχνών απέδειξε πολλές φορές την προτίμηση του στα στοιχεία εκείνα της φύσης.  Ο σκοπός της τέχνης τους, υποστηρίζουν, είναι απλά να γίνει ο κόσμος μια «ομορφότερη τοποθεσία» και να ειδωθούν γνώριμα τοπία με ένα νέο τρόπο.

Δημιουργώντας έργα μεγάλης κλίμακας, προβάλλουν με ένα δικό τους μοναδικό τρόπο την μαγεία του φυσικού τοπίου και του πλανήτη.

 The floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2016

Frida Kahlo

Όχι φανερό, αλλά στα μάτια μου υπαρκτό. Μια ζωγράφος που τοποθετεί στον εαυτό της σε καμβά και περιβάλλεται από στοιχεία της φύσης. Λουλούδια, φυτά ίσως και ζώα. Τα ζωηρά χρώματα δεν θα μπορούσαν να δηλώσουν καλύτερα την αρμονική και ενδιαφέρουσα συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Me and my parrots, 1941

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Τα σύνορα της τέχνης ευτυχώς είναι αόρατα. Όμως, αν είσαι υπέρμαχος της οικολογικής συνείδησης δοκίμασε να πείσεις τους γύρω σου μέσω της τέχνης. Εάν έχεις επαφή με τον χώρο της εκπαίδευσης, ακόμη καλύτερα!

Πάρε λίγη ακόμη έμπνευση από εδώ.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *