Κατηγορίες
Blog

Η φάρμα των ζώων: Η αλληγορία του σήμερα

Το βιβλίο “Η φάρμα των ζώων” του George Orwell. Ένα απλό βιβλίο ή έναυσμα για δράση και αλλαγή.

Ο George Orwell έγραψε τη φάρμα των ζώων το 1945.  Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα και διαβάζεται από χιλιάδες αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Η αλληγορική πλοκή

Αποτελεί ένα δημιούργημα διαχρονικό με νόημα αναλλοίωτο μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Με τρόπο απόλυτα αλληγορικό παρουσιάζει και σατιρίζει τα δικτατορικά καθεστώτα, την απληστία του ανθρώπου για απόκτηση εξουσίας αλλά και το μίσος που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους τα χειρότερα «ζώα». Την θέση των ανθρώπων στην προκειμένη περίπτωση παίρνουν τα ζώα τα οποία επαναστατώντας παίρνουν την εξουσία της φάρμας στην οποία μένουν και της οποίας ο ιδιοκτήτης τα κακομεταχειρίζεται. Ο χρόνος ωστόσο θα αποδείξει ότι και η νέα ηγεσία θα φερθεί εξίσου τυραννικά  προτάσσοντας συνεχώς το κοινό συμφέρον.

Σύνδεση της αλληγορίας με την πραγματικότητα

Η φάρμα των ζώων απεικονίζει την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε. Τα καθεστώτα συνεχώς αλλάζουν υποσχόμενα δικαιοσύνη και ισότητα αλλά οι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς κατακερματισμένοι και αδικημένοι από όλη αυτή τη διαδικασία. «Αγγίζει» σίγουρα την καρδιά του μέσου βιβλιόφιλου ο οποίος συγκινείται και συμπάσχει με τους «ήρωες» του βιβλίου.

Ποιος είναι ο σκοπός του βιβλίου;

Σκοπός του βιβλίου είναι να τέρψει. Αποτελεί τροφή για πολλή σκέψη, προβληματισμό αλλά και κίνητρο για δράση. Δράση με σκοπό την κατά κάποιο τρόπο ανατροπή αυτής της άδικης και διεφθαρμένης πολιτικής ζωής.  Στο τέλος της ανάγνωσης ο αναγνώστης σχηματίζει μια μάλλον απαισιόδοξη εικόνα της διεφθαρμένης πολιτικής πραγματικότητας. Ωστόσο αποτελεί την πιο δηκτική σάτυρα για τα δικτατορικά καθεστώτα και ένα βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει αλλά και νοερά να «ξεσηκώσει». Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να διαβάσουν γιατί εκτός του ότι αποτελεί ένα υπέροχο λογοτεχνικό έργο θίγει και το τεράστιο ζήτημα του πως αρμόζει να οργανώνεται μια κοινωνία ώστε οι πολίτες να ζουν σε στέρεες βάσεις ισότητας και δικαιοσύνης.

Από τον/την Άγγελος Κρεμέτης

Σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μου αρέσει πολύ η Ροκ μουσική ενώ λατρεύω να διαβάζω λογοτεχνία και ποίηση και να βλέπω ταινίες. Όνειρο μου να κάνω όσα περισσότερα ταξίδια μπορώ για να δω και να μάθω όσα περισσότερα πράγματα γίνεται.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *