Κατηγορίες
Blog Get Inspired

Έλληνες που κέρδισαν Βραβείο Νόμπελ

Μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες και οικονομολόγοι που τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ για την τεράστια προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Το Βραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή και επιστημονικών επιτευγμάτων.

1. Γιώργος Σεφέρης  (1900-1971)

Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 13 Μαρτίου του 1990 και απεβίωσε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Αθήνα. Ο Γιώργος Σεφεριάδης, όπως ήταν και το πραγματικό του όνομα, αποτελεί τον μεγαλύτερο ποιητή της χώρας μας και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1963 στις 10 Δεκεμβρίου βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη. 

2. Χριστόφορος Πισσαρίδης  (1948- )

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1948 στην Λευκωσία της Κύπρου. Ο Ελληνο-Κυπριακής καταγωγής οικονομολόγος  τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Το έργο του είναι γνωστό ανά τον κόσμο, ενώ το βραβείο Νόμπελ που “κατέκτησε” δεν είναι το μοναδικό που του έχει δοθεί. Η δραστηριότητά του σε θέματα που αφορούν τον οικονομικό τομέα είναι μακράν και οι ιδέες του γύρω από τα οικονομικά ζητήματα είναι αξιοσημείωτες. Υψίστης σπουδαιότητας θεωρείται το έργο του με τίτλο “Θεωρίας της Ανεργίας Ισορροπίας”.

3. Οδυσσέας Ελύτης  (1911-1996)

Ο Οδυσσέας Ελύτης, πραγματικό ονοματεπώνυμο Οδυσσέας Αλεπουδέλης, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 Νοεμβρίου το 1911 ενώ απεβίωσε στις 18 Μαρτίου του 1996 στην Αθήνα. Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας , ο τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμάται με Νόμπελ. Το βραβείο του απονεμήθηκε από τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Γουστάβο. Η σύνθεση του ποιήματος “ Άξιον Εστί” αποτελεί το πιο σημαντικό έργο του.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *