Κατηγορίες
Blog Τέχνη

Η διαύγεια της Τέχνης

Μερικά από τα έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που έγινε ευρέως γνωστός με το έργο του «Δρομέας».

Ο Έλληνας γλύπτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Την περίοδο 1973- 1976 σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πεσκάρα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Ρώμη και στο πανεπιστήμιο Fullbright Grant στην Νέα Υόρκη. Το 1999 εξελέγη καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο οποίο διδάσκει Εικαστικές Τέχνες.

Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Επίσης, συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Το θρυλικό έργο του «Δρομέας», ύστερα από μία συζήτηση με τον τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Σταύρο Ξαρχάκο, εγκαταστάθηκε στην πλατεία Ομονοίας. Όταν έπρεπε να γίνουν κάποια έργα για το μετρό εκεί, το γλυπτό έπρεπε να μεταφερθεί. Η μεταφορά του ήταν αδύνατη, οπότε το έργο κατεδαφίστηκε και ξαναφτιάχτηκε σε άλλη περιοχή από την αρχή.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά έργα του καλλιτέχνη, είναι το ναυαγισμένο πλοίο, το οποίο μετέτρεψε σε έργο τέχνης. Στο πλοίο αυτό πνίγηκαν 81 Αλβανοί μετανάστες . Το έργο με τον τίτλο «Landing» βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο στο λιμάνι του Ότραντο στην Ιταλία.

1. L’approdo( Landing), 2012, μνημείο για τους μετανάστες στην πόλη Otrando της Ιταλίας

2. The moon of Alexandria, 2010, Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος

3. Ορίζοντας, 2007, Γεράκι, Σπάρτη Λακωνίας

4. Συνεχόμενα Ρεύματα, 2003, Πλατεία Δημαρχείου, Palm Beach, Μαϊάμι, Φλώριδα, ΗΠΑ

5. Ορίζοντας, 1996, Sani Resort, Χαλκιδική

6. Δρομέας, 1987, Αθήνα

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *