Κατηγορίες
Blog Thoughts

Διαδίκτυο: Το υπεύθυνο κλικάρισμα

Το διαδίκτυο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Πως μπορεί το υπεύθυνο κλικάρισμα να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ‘όμορφης’ κοινωνίας;

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Το διαδίκτυο έχει εισβάλλει  δυναμικά στις ζωές μας και αυτό είναι ορατό. Χρησιμοποιείται σε τέτοιο βαθμό ώστε καθίσταται ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της καθημερινότητας μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων παγκοσμίως το χρησιμοποιεί για κάποιο λόγο. Αυτό σημαίνει ότι δυναμικά μέσα στο χρόνο το διαδίκτυο έχει αποκτήσει το χαρακτήρα “κοινωνίας”.

Τι σημαίνει το διαδίκτυο έχει αποκτήσει χαρακτήρα “κοινωνίας”;

Αυτό σημαίνει ότι όπως και στην πραγματική κοινωνία αν λάβουν χώρα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας έχουν αντίκτυπο στην γενικότερη κοινωνική εικόνα. Έτσι με το κλικάρισμα μας είμαστε καθ’ όλα υπεύθυνοι για το περιεχόμενο του διαδικτύου δηλαδή για οτιδήποτε βλέπουμε στο διαδίκτυο. Αν επισκεπτόμαστε sites που παρέχουν χαμηλού ποιοτικού επιπέδου περιεχόμενο αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τέτοιου είδους sites να πληθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι το διαδίκτυο θα είναι γεμάτο κουτσομπολίστικα sites παραπληροφόρησης. Αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι εμείς καθορίζουμε το περιεχόμενο του διαδικτύου μέσω της επιλογής που έχουμε να κλικάρουμε ή να μην κλικάρουμε ότι εμφανίζεται μπροστά μας.

Clickbait

Μια πολύ συχνή τακτική που παρασέρνει στο «κακό» κλικ είναι το clickbait. Πολλά sites δηλαδή στηριζόμενα στην μέθοδο του εντυπωσιασμού παρέχουν τίτλους που εξάπτουν την περιέργεια των αναγνωστών και ωθούν τους αναγνώστες να ανοίξουν τον σύνδεσμο σε βάρος της ποιότητας και της ακρίβειας του άρθρου. Σκόπιμο επομένως θεωρείται να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τέτοιους συνδέσμους που συνήθως στερούνται ποιοτικού περιεχομένου.

Όπως αναφορικά με την διατροφή ταιριάζει απόλυτα ή παραδοχή «είμαστε ότι τρώμε» έτσι και με το διαδίκτυο μπορεί κανείς να πει ότι «είμαστε ότι βλέπουμε». Οφείλουμε να επισκεπτόμαστε σωστά ενημερωτικά sites και γενικά να αναζητούμε ποιοτικό περιεχόμενο. Αν γίνει αυτό δεδομένου ότι ότι κάνουμε έχει αντίκτυπο θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε καθαρή και όμορφη παγκόσμια διαδικτυακή πραγματικότητα.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *