Κατηγορίες
Blog Career

Τι λέει το βιογραφικό σας για εσάς;

Το σίγουρο είναι ότι θέλεις το βιογραφικό σου να εντυπωσιάσει τον μελλοντικό σου εργοδότη διαβάζοντάς το.

Αν και το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη εντύπωση, πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν λάθη τα οποία δεν τους βοηθούν να ξεχωρίσουν. Στη σημερινή αγορά εργασίας, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου θα διαβαστεί – αντί να σαρωθεί γρήγορα και να πεταχτεί.

Γνωρίζεις λοιπόν τι λέει πραγματικά το βιογραφικό σου για εσένα; Εδώ είναι μερικά τυπικά λάθη που κάνουν οι αιτούντες και πώς μεταφράζονται στους εργοδότες:

 1. Παρέλειψες τις διορθώσεις

Τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη, λάθη γραμματικής και συντακτικού, μπορούν να κάνουν έναν υπεύθυνο προσωπικού να πιστεύει ότι είσαι απρόσεκτος ή δεν θα δώσεις προσοχή στις λεπτομέρειες της εργασίας. Δείξε ότι είσαι συνεπής και ικανός να ανταπεξέλθεις στη δουλειά, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις και πρόλαβε τυχόν λάθη.

 1. Συγκέντρωση πολλών πληροφοριών

Η υπερφόρτωση με πάρα πολλές πληροφορίες μπορεί να κάνει τους εργοδότες να πιστεύουν ότι δεν είσαι σε θέση να καταγράψεις συνοπτικά και με σαφήνεια δεδομένα, στοιχείο που έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικό στο σημερινό κόσμο. Το βιογραφικό σου κινδυνεύει να μην διαβαστεί, αν είναι πολύ μεγάλο.

 1. Φτωχή οργάνωση

Ένα γεμάτο και χαοτικό βιογραφικό σημείωμα μπορεί να κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι είσαι ανοργάνωτος  και αφηρημένος στη δουλειά

 1. Αποστολή του ίδιου βιογραφικού σε όλες τις θέσεις

Αυτό δείχνει ότι δεν είσαι καλός στην προσαρμοστικότητα. Δείξε στον πιθανό εργοδότη ότι ξέρεις τι χρειάζονται και ότι εσύ είσαι αυτός που μπορεί να τους βοηθήσει να καλύψουν την ανάγκη αυτή.

 1. Ακατάλληλο όνομα για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αυτό πιθανότατα θα κάνει τους υπευθύνους ανθρωπίνου δυναμικού να παραλείψουν το βιογραφικό σου συνολικά. Είναι αντιεπαγγελματικό – δημιούργησε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κάποια παραλλαγή του ονόματός σου για σκοπούς αναζήτησης εργασίας.

 1. Εσφαλμένες ή ψευδείς πληροφορίες

Αυτό μπορεί να κάνει τον εργοδότη να πιστεύει ότι δεν έχεις ενημερώσει το βιογραφικό σου για τη συγκεκριμένη θέση  – ή ακόμα χειρότερα, ότι δεν είσαι ειλικρινής.

 

Εδώ είναι μερικές εύκολες συμβουλές για να μετατρέψεις το βιογραφικό σου σε λίγα λεπτά:

 • Βεβαιώσου ότι το όνομά σου είναι ευδιάκριτο και ξεχωρίζει από το υπόλοιπο του βιογραφικού.
 • Συνδύασε προτάσεις που είναι παρόμοιες. Αυτό θα κάνει το μήνυμά πολύ πιο σαφές και ευανάγνωστο.
 • Αντικατάστησε όλες τις ευθύνες με τα επιτεύγματα που είχες σε μια συγκεκριμένη θέση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα διαβάσουν το βιογραφικό σου σημείωμα δεν θέλουν να ακούσουν για τα γενικά καθήκοντα που είχες, αλλά πώς ωφέλησες την εταιρεία ενώ ήσουν εκεί.
 • Εξάλειψε οτιδήποτε δεν αφορά στη δουλειά για την οποία υποβάλλεις αίτηση. Σκοπός είναι να δείξεις στον εργοδότη ότι ξέρεις τι ψάχνουν και ότι αυτό είσαι εσύ.
 • Διάβασε το βιογραφικό σου δυνατά ή ζητήστε από έναν φίλο να το εξετάσει. Θα «πιάσεις» οτιδήποτε ακούγεται άβολο και ο φίλος σου ενδέχεται να σου κάνει προτάσεις που διαφορετικά δεν θα είχες σκεφτεί.
 • Μην «θάβεις» σημαντικές δεξιότητες. Εάν είναι σημαντικό στον τομέα σου να έχεις για παράδειγμα εκτεταμένες δεξιότητες στον υπολογιστή, γράψτε σχετικά με αυτό στο επαγγελματικό σου προφίλ (στην κορυφή) αντί να το καταγράψεις σε μια ενότητα «δεξιότητες» (στο κάτω μέρος).

 

Το μάθημα είναι να πάρεις το χρόνο σου για να κάνεις το βιογραφικό σου το καλύτερο “εσύ”. Τώρα που ξέρεις τι λέει το βιογραφικό σου για σένα, επισήμανε τα επιτεύγματα, ενημερώστε το όταν είναι απαραίτητο, κάνε το συνοπτικό, συναρπαστικό και χωρίς λάθη. Καλή επιτυχία!

Από τον/την Origen Team

Η Origen είναι μια φοιτητική – νεανική ομάδα από την Θεσσαλονίκη, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε έμπνευση.

6 απαντησεις στο “Τι λέει το βιογραφικό σας για εσάς;”

Ένα εξαιρετικό άρθρο που συναντά κανείς σε ιστοσελίδες του εξωτερικού!
Χρήσιμο για έναν άνθρωπο που μπαίνει στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας.
Ευανάγνωστο και με απλές συμβουλές -προτροπές που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα από τον καθένα!

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *