Κατηγορίες
Blog Career

Σύνταξε το βιογραφικό σου σημείωμα

Δεν είσαι βέβαιος πώς να συντάξεις ένα βιογραφικό σημείωμα; Αυτός ο οδηγός βήμα-βήμα το καθιστά εύκολο!

Οι πρακτικές πρόσληψης μπορεί να έχουν αλλάξει λίγο τα τελευταία χρόνια, αλλά ένα πράγμα έχει παραμείνει το ίδιο: Το βιογραφικό σημείωμα.

Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για τους αιτούντες, καθώς είναι η πρώτη εισαγωγή σε υποψήφιους εργοδότες και μπορεί να δημιουργήσει ή να εξαφανίσει τις πιθανότητές για να πάρεις μια δουλειά.

Η πρόσληψη ενός επαγγελματία συντάκτη βιογραφικού είναι μια επιλογή, αλλά όχι ιδιαίτερα οικονομική.

Η σύνταξη ενός βιογραφικού δεν είναι πολύ περίπλοκη, αλλά υπάρχουν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να θυμάσαι. Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να δημιουργήσεις ένα σπουδαίο βιογραφικό σημείωμα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις!

1. Επίλεξε το Format

Τα δωρεάν πρότυπα βιογραφικών που επιτρέπουν να συμπληρώσεις τα κενά είναι μια επιλογή, αλλά δεν αξιολογούνται ιδιαιτέρως θετικά από τους εργοδότες, καθώς θα σκεφτούν ότι είσαι άνθρωπος του copy-paste κι έτσι θα λειτουργείς και στη θέση σου αργότερα.

Καλλιτέχνες, γραφίστες και άλλοι τέτοιου είδους επαγγελματίες μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το βιογραφικό τους για να αναδείξουν τα δημιουργικά τους ταλέντα. Αν δεν ανήκεις σε τέτοια κατηγορία, κράτησε τα πράγματα πιο απλά.

Οι υπεύθυνοι προσωπικού ενδιαφέρονται για τις ικανότητες και την εμπειρία σου, και όχι για φανταχτερή γραμματοσειρά ή μορφοποίηση. Χρησιμοποίησε μια τυπική γραμματοσειρά όπως Arial ή Tahoma και κράτησε τη διάταξη απλή.

 

 

2. Δημιούργησε το περιεχόμενο

Το βιογραφικό σου σημείωμα θα πρέπει να περιέχει αρκετά σημαντικά στοιχεία:

  • Στοιχεία επικοινωνίας

Γράψε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας στο επάνω μέρος της σελίδας.

Χρησιμοποίησε το πλήρες όνομά σου, ακολουθούμενο από τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου. Αν διαθέτεις προφίλ LinkedIn ή επαγγελματικό διαδικτυακό χαρτοφυλάκιο, φρόντισε να το συμπεριλάβεις και αυτό.

  • Σκοπός

Γράψε μια σύντομη παράγραφο – δύο ή τρεις προτάσεις κατ ‘ανώτατο όριο – επισημαίνοντας τον τύπο εργασίας που αναζητάς. Βεβαιώσου ότι αναφέρεις τις δεξιότητες και τα ταλέντα που σε κάνουν ιδανικό για τη δουλειά.

  • Προϋπηρεσία

Καταχώρισε πρώτα την τρέχουσα εργασία σου, ακολουθούμενη από όλες τις προηγούμενες εργασίες με αντίστροφη χρονολογική σειρά.

Κάθε εργασία πρέπει να περιλαμβάνει:

Όνομα και διεύθυνση της εταιρείας στην οποία εργάστηκες

Τον τίτλο της δουλειάς σου

Ημερομηνίες απασχόλησης

Τις αρμοδιότητές σου

Αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, μην αφήσεις αυτό το τμήμα κενό ή μην το εξαλείψεις εντελώς. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε την ενότητα για να επισημάνεις τις δεξιότητες που έχεις αναπτύξει κατά τη διάρκεια των σπουδών σου ή εθελοντικής εργασίας.

  • Εκπαίδευση

Σε αυτή την ενότητα, κατάγραψε τα  πανεπιστήμια, τις τεχνικές σχολές, τα κολέγια τα οποία παρακολούθησες. Ξεκίνησε με το πιο πρόσφατο και συνέχισε με τα παλιότερα.

Για κάθε σχολείο, φροντίστε να παρέχετε:

Το όνομα, την πόλη και το κράτος του σχολείου

Τις ημερομηνίες που παρακολουθήσατε

Οποιοδήποτε πτυχίο ή πιστοποίηση που λάβατε

Σημείωση: Εάν το πτυχίο σου βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε την αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης για να ενημερώσεις τους υποψήφιους εργοδότες

  • Διακρίσεις και βραβεία

Αυτό το τμήμα καταγράφει εξωσχολικές δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν στις προηγούμενες ενότητες. Για παράδειγμα:

Ακαδημαϊκά ή εργασιακά βραβεία

Συμμετοχή σε συλλόγους ή οργανισμούς

Εθελοντική εργασία

 

 

Τελικά βήματα

 

  1. Έλεγχος

Δεν αρκεί να κάνεις απλώς έναν ορθογραφικό έλεγχο. Εκτύπωσε ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου και στη συνέχεια διάβασε το αργά αρκετές φορές για να βεβαιωθείς ότι είναι σωστό.

  1. Προβολή σε ένα φίλο

Μοιράσου το βιογραφικό σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι για να λάβεις κάποια ειλικρινή ανατροφοδότηση για το πώς φαίνεται. Ζήτησε του να σου το διαβάσει δυνατά για να εντοπίσεις τυχόν λάθη.

  1. Μετάτρεψε το σε PDF

Γράψε το βιογραφικό σου σε οποιαδήποτε εφαρμογή λογισμικού σε εξυπηρετεί, αλλά μετάτρεψε το σε ένα αρχείο PDF πριν να το στείλεις σε έναν εργοδότη. Οι μορφές αρχείων PDF προτιμώνται σχεδόν καθολικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης και προστατεύουν το περιεχόμενο του βιογραφικού σου έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί τυχαία από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια σου.

 

Τέλος, μην παραλείψεις τη συνοδευτική επιστολή, είναι πολύ πιο σημαντική από ότι νομίζεις!

Από τον/την Origen Team

Η Origen είναι μια φοιτητική – νεανική ομάδα από την Θεσσαλονίκη, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε έμπνευση.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *