To βιογραφικό σου ήδη επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλά και οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού αποφάσισαν ότι θέλουν να σε συναντήσουν. Τώρα είναι η σειρά σου να κάνεις εντύπωση και κάθε φράση που θα πεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα αποτελέσει μέρος αυτής της εντύπωσης.
Παρακάτω παρατίθενται κάποια θέματα που καλό είναι να αποφύγεις:
1. «Τι ακριβώς είναι η θέση που ζητάτε»;
Οποιεσδήποτε ερωτήσεις δείχνουν την έλλειψη έρευνας για την εταιρεία, την περιγραφή εργασίας ή την ίδια τη βιομηχανία δείχνουν ότι δεν έχεις προετοιμαστεί επαρκώς. Η προετοιμασία για συνέντευξη εργασίας είναι σαν να προετοιμάζεσαι για μια τελική εξέταση! Εννοείται ότι δεν απαγορεύεται να κάνεις ερωτήσεις, αλλά οι ερωτήσεις σου πρέπει να είναι ουσιαστικές και να στοχεύουν σε πληροφορίες που δεν μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.
2. «Ο τελευταίος μου εργοδότης ήταν φρικτός»
Σαφώς και δεν είναι ότι καλύτερο να αρχίσεις να απαριθμείς όλα τα αρνητικά στην προηγούμενη σου δουλειά, εκτός αν συνέβη κάτι πολύ σημαντικό. Το να διαμαρτύρεσαι έντονα για το περιβάλλον στην προηγούμενή σου δουλειά είναι επιζήμιο σε δύο επίπεδα. Πρώτον, δείχνει έλλειψη ικανότητας να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση και να την ξεπεράσεις. Δεύτερον, το τελευταίο πράγμα που θέλει ο συνεντευκτής σου είναι να μιλάς άσχημα για την εταιρεία ή τους υπαλλήλους της στο μέλλον.
3. «Ωραίο ρολόι φοράτε»
Οι προσπάθειες να κολακεύσεις τον συνεντευκτή πιθανότατα είναι περιττές – ειδικά σε σχέση με την εμφάνιση ή τα υλικά περιουσιακά στοιχεία. Αν πραγματικά θέλεις να τον συγχαρείς για κάτι, καλό είναι να σχετίζεται με κάτι που γνωρίζεις ότι έχει κάνει στην επιχείρηση. Ή μπορείς να μιλήσεις για μια κίνηση την οποία έκανε η εταιρεία και τη θαύμασες.
4. «Αυτό θα είναι ένα σπουδαίο βήμα για την επόμενη σταδιοδρομία μου»
Ενώ αυτός μπορεί να είναι ο ακριβής λόγος που θέλεις αυτή τη δουλειά, δεν είναι έξυπνη κίνηση να την μοιραστείς με τον συνεντευτή. Οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού αναζητούν συνήθως κάποιον που θα επιδείξει μακροπρόθεσμη δέσμευση στην εταιρεία. Αντ’ αυτού, καλό θα ήταν να θέσεις ερωτήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες σου για πρόοδο στην εταιρεία. Αυτό δείχνει ότι θέλεις να μείνεις στην εταιρεία και εκείνη να επωφεληθεί από τις αναπτυσσόμενες δεξιότητες, τις γνώσεις και την ωριμότητα σου. Έτσι, δεν επιδεικνύεις απλώς δέσμευση, αλλά μακροπρόθεσμη δέσμευση.