Κατηγορίες
Blog

Άνθρωποι που ξεπέρασαν τις δυσκολίες και έφεραν αλλαγές

Τα πράγματα για τους περισσότερους δεν είναι ποτέ εύκολα. Ωστόσο κάποιοι όχι μόνο καταφέρνουν και ξεπερνούν τα προβλήματα αλλά επιφέρουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές.
Όλοι έχουν βρεθεί σε αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής. Άλλοι μάλλον δεν έχουν την απαιτούμενη δύναμη και ιδιοσυγκρασία για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν το ψυχικό σθένος να παλεύουν με τις δυσκολίες και συνήθως να τις ξεπερνούν.  Υπάρχουν όμως και κάποιοι που όχι μόνο καταφέρνουν και ξεπερνούν τις δυσκολίες αλλά προβαίνουν σε καθοριστικές για την κοινωνία πράξεις. Άνθρωποι που παρόλο που οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές πάλεψαν για αυτά που τους ανήκουν. Άνθρωποι που τίποτα δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί ότι θα έβγαιναν αλώβητοι. Ωστόσο, επέδειξαν γενναιότητα ψυχής αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες. Ποιοι είναι αυτοί που ενσαρκώνουν αυτό το πρότυπο που τόση ώρα αναλύουμε; Δύο τέτοια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από τα χιλιάδες που υπάρχουν θα μπορούσαν να είναι ο Νέλσον Μαντέλα και η Ρόζα Πάρκς.

 

Νέλσον Μαντέλα

Υπήρξε αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ. Μιας πολιτικής των λευκών που επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων λόγω φυλετικών διακρίσεων. Για την δράση του φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών και τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκιση του εξελέγη πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Έχοντας χάσει το γιό του από το AIDS δραστηριοποιήθηκε έντονα για την καταπολέμηση του AIDS. Άσκησε επίσης κριτική στις κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου για τη δράση τους.

Ρόζα Πάρκς

Η Ρόζα Πάρκς υπήρξε υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Στις ΗΠΑ σε μια περίοδο φυλετικού διαχωρισμού όπου οι έγχρωμοι υποχρεώνονταν να παραχωρούν τη θέση τους στο λεωφορείο στους λευκούς προέβη σε μια γενναία πράξη που έμελλε να αλλάξει πολλά. Αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα. Η πράξη αυτή ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τη γέννηση ενός κινήματος κατά των διακρίσεων. Με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους, οι τελευταίοι κατάφεραν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Έκτοτε έχει τιμηθεί για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες κατάφερε πολλά.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παρόμοια παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν παρά τις αντιξοότητες. Το θέμα είναι όχι μόνο να τα διαβάζουμε αλλά να προσπαθούμε μιμούμενοι να συμβάλλουμε στην αλλαγή του κόσμου.

 

Από τον/την Άγγελος Κρεμέτης

Σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μου αρέσει πολύ η Ροκ μουσική ενώ λατρεύω να διαβάζω λογοτεχνία και ποίηση και να βλέπω ταινίες. Όνειρο μου να κάνω όσα περισσότερα ταξίδια μπορώ για να δω και να μάθω όσα περισσότερα πράγματα γίνεται.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *