Κατηγορίες
Blog Career

3+1 γρήγορα βήματα για μια συνέντευξη

Αναρωτιέσαι για το πώς να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη της τελευταίας στιγμής; Ηρέμησε, δεν είναι τρομερά περίπλοκο!

Ακόμα και αν έχεις λιγότερο από μια ημέρα πριν από τη συνέντευξη εργασίας, μπορείς να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό με μια μικρή προετοιμασία. Οι ακόλουθες τέσσερις εργασίες θα σου πάρουν περίπου τέσσερις ώρες για να τις ολοκληρώσεις:

 1. Διεξαγωγή βασικής έρευνας

Για να προετοιμαστείς κατάλληλα για μια συνέντευξη είναι εξαιρετικά βασικό να συγκεντρώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς. Κάλεσε τον άνθρωπο που επικοινώνησε μαζί σου για τη συνέντευξη και μάθε τα παρακάτω:

 • Φρόντισε να γνωρίζεις με ποιον θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Θα είναι κάποιος από τη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, ο ίδιος ο εργοδότης ή κάποιος άλλος;
 • Ποιός είναι ο κώδικας ενδυμασίας; Αν δεν είσαι σίγουρος, φόρεσε καλύτερα κάτι περισσότερο επίσημο και επαγγελματικό.
 • Ζήτησε οδηγίες για την τοποθεσία, οργάνωσε τη διαδρομή σου και φρόντισε να ξεκινήσεις νωρίς. Καλό είναι επίσης να έχεις έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσεις εάν συμβεί κάτι. Είναι προτιμότερο να φτάσεις πολύ νωρίτερα από το να αργήσεις!

 

Αυτό είναι ένα τηλεφώνημα πέντε λεπτών

 

 1. Μάθε σχετικά με την εταιρεία στο διαδίκτυο

Πραγματοποίησε μια γρήγορη έρευνα, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος στις ενδεχόμενες ερωτήσεις. Διάβασε για την ιστορία, το όραμα, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τους εργαζόμενους κτλ. Για παράδειγμα:

 • Πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία όσον αφορά τις ετήσιες πωλήσεις ή τους εργαζομένους;
 • Τι λέει η εταιρεία για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της;
 • Σε ποιες περιοχές/χώρες δραστηριοποιείται;
 • Τι πρόσφατα νέα (όπως ένα νέο προϊόν, ένα δελτίο τύπου, μια συνέντευξη με τον CEO) μπορείς να συζητήσεις;

 

Η βασική έρευνα θα σου πάρει περίπου μία ώρα

 

 1. Σκέψου μερικές ιστορίες

Να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε τυπικές ερωτήσεις συνέντευξης. Για να προετοιμαστείς, γράψε και απομνημόνευσε κάποιες ιστορίες επιτυχίας για τον εαυτό σου.

Αυτές οι ιστορίες καταδεικνύουν όλες αυτές τις δεξιότητες που είναι δύσκολο να μετρηθούν, όπως κρίση, πρωτοβουλία, ομαδική εργασία ή ηγεσία. Όπου είναι δυνατόν, ποσοτικοποίησε τι έχεις κάνει, π.χ. “αύξηση των πωλήσεων κατά 20%”, “περικοπές χρόνου αναμονής κλήσεων πελατών” και “βελτιωμένη παράδοση έτσι ώστε οι περισσότεροι πελάτες να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους σε δύο ημέρες”. Οι ιστορίες επιτυχίας εκτός εργασίας είναι επίσης καλές, όπως για παράδειγμα συμμετοχή σε μια εθελοντική δράση.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες

 

 1. Επίλεξε το ρούχο και πήγαινε νωρίς στο κρεβάτι

Ετοίμασε τα ρούχα σου και τα έγγραφα που θα χρειαστείς και κοιμήσου νωρίς.

 

Η συνέντευξη είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, γι’ αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα!

Από τον/την Origen Team

Η Origen είναι μια φοιτητική – νεανική ομάδα από την Θεσσαλονίκη, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Αποστολή μας είναι να δημιουργούμε έμπνευση.

Πες μας τι σκέφτεσαι 👇

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *